loading

Male obiteljske kuće

Male kuće su u trendu, svake godine sve su traženije. Razlozi leže u nižim troškovima izgradnje i održavanja. Povećanje ekološke svijesti također je razlog ulaganja u manje nekretnine.

Male obiteljske kuće - što ih karakterizira?

Male obiteljske kuće veličinom i cijenom se razlikuju od kuća o kojima uobičajeno maštamo, od vila ili rezidencija koje krase časopise... ali zato, manja kuća znači i niže troškove kako za samu gradnju tako i za kasnije održavanje nekretnine.

Suprotno uvriježenom mišljenju, male obiteljske kuće ne moraju biti manje atraktivne od velikih kuća, tako se i sve više obitelji odlučuje za kuće manje veličine. Rast ekološke svijesti o prekomjernoj potrošnji sirovina koje negativno utječu na okoliš, a s tim povezana i ušteda energije, dovodi do zaključka da je korisnije i štedljivije za okoliš i za vlastiti džep izgraditi manju, ali pasivnu kuću.

Funkcionalnost doma ne ovisi toliko o veličini površine, puno je važnija organaizacija prostora, pa nema nikakvog razloga da i male kuće ne budu izuzetno funkcionalne. Važno je važno pažljivo odabrati dizajn kuće koji odgovara vašim potrebama i prema tome kuću urediti.

 

Male obiteljske kuće i preporučena veličina parcele

Naša je preporuka da površina kuće ne prelazi 40% površine parcele. Da biste izgradili malu kuću, trebali biste imati parcelu od najmanje 400 kvadrata (što ovisi i o prostornom planu na području gdje gradite), koja će biti široka najmanje četrnaest metra. Najbolji oblik parcele je pravokutan ili kvadratan.

 

Male obiteljske kuće - što je uključeno u cijenu izgradnje?

Dizajn i projekt male obiteljske kuće stoji manje nego onih od vila i rezidencija. Međutim, u slučaju malih projekata, cijena po kvadratu izgradnje može biti viša nego što se u početku činilo. Narudžbe za manje materijala i troškova rada mogu biti viši po jedinici površine nego za velike projekte.

Cijena izvođenja može uvelike varirati kod različitih projektnih rješenja. Na to utječu: lokacija nekretnine, površina, korišteni materijali, stupanj složenosti projekta, ali i način unutarnje obrade.

 

Kuće do 50 m² korisne površine

Male kuće do 50 m² znače još niže troškove održavanja i niže troškove izgradnje. Pogodne su ne samo za stanovanje, već i kao dobar način ulaganja ušteđevine. Izgrađene uz jezero, u planini ili u nekom drugom turističkom području, dobro dizajnirane i funkconalne, mogu osigurati visoku popunjenost.

Velike staklene stijene omogućuvaju vam da uživate u iznimnim pogledima dok ležite na trosjedu u dnevnoj sobi, ili  na galeriji u krevetu, a čime i manjoj korisnoj površini dajete dojam prostranosti i veličine.

 

Kuće do 70 m²

Male kuće do 70 m² sve su popularnije, a pogotovo nakon velike ekonomske krize 2008. godine.

Moderan dizajn u stilu starinskog štaglja ne izlazi iz mode, a vrlo je ekonomičan. Volite li modernističke kuće karakterističnog oblika s dvostrešnim kosim krovom, velikim prozorima koji daju potrebnu danju svjetlost i lijepi pogled iz dnevnog boravka, koje na galeriji imaju i dvije spavaće sobe i kupaonicu, dobit ćete ekonomičnu i atraktivnu kuću

 

Kuće do 100 m²

Male kuće do 100 m² sve su popularnija alternativa stanovima u gradu. Izgradnja takve kuće često je jeftinija od kupovine stana. Kuće takve površine mogu biti vrlo funkcionalne, a svojim prednostima mogu uspješno konkurirati velikim kućama koje su se gradile generacijama.

Klasični dizajn kuće s dvostrešnim krovom i velikom terasom, koja se sastoji od prizemlja s potkrovljem daje dovoljno mjesta za tri spavaće sobe i radnu sobu. U prizemlju je toalet, a na katu se nalazi kupaonica.

Obiteljske kuće s potkrovljem najbolji su način kako organizirati neveliki prostor. Iako je potkrovlje teže za urediti, nikako ga ne treba ostaviti praznim. U dobrom projektu kuće potkrovlje može biti jednako funkcionalno kao i prizemlje kuće.

 

Na što treba obratiti pažnju pri gradnji male obiteljske kuće?

Prije nego što se odlučite za određeni projekt, morate obratiti pozornost na nekoliko važnih detalja:

  • Usklađivanje projekta s parcelom - Projekt kuće mora biti prilagođen veličini građevinskog zemljišta. Važno je locirati se u odnosu na granice parcele, poštivati lokalne prostorne planove te osigurati dovoljnu količinu prostora za parking, eventualno bunar, pročistače, septičku jamu, te prostor za otpad.
  • Prilagođavanje broja soba potrebama domaćinstva - Mala kuća može imati različiti broj soba. No, ovisno o veličini vašeg kućanstva, morat ćete birati manje ili veće sobe. Ako će u kući živjeti par, možete si priuštiti više otvorenog prostora. U slučaju obitelji s djecom bit će potrebno izdvojiti dovoljno privatnog prostora.
  • Raspored prostorija u kući - Raspored prostorija u kući povezan je sa struktirom obitelji. Da bi kuća bila maksimalno funkcionalna, važno je i da prostorije budu pravilno pozicionirane u odnosu na strane svijeta.

 

Mala obiteljska kuća - ideje za dizajn interijera

Dizajn male kuće posebno se isplati povjeriti dizajneru interijera. Dizajner interijera ima puno iskustva i pomoći će u organizaciji prostora kako bi se iskoristio svaki mogući kvadrat površine i najmanji kut.

Naravno, izgled samog interijera ovisi o vašem ukusu.  U manjem prostoru vrijedi posegnuti za svijetlim bojama koje vizualno povećavaju prostor. Trebali biste razmišljati o vizualnom osvjetljavanju interijera u fazi odabira projekta. Odlično rješenje je kuća s velikim ostakljenjem koje će propuštati što više svjetla u prostoriju, i time vizualno povećati prostor.

Najčitanije

EU
ESIF
Hamag Bicro