loading

Mediteranski stil – ključni detalji dizajna za kuće i apartmane na obali

Kamene kuće, ili one izbjeljenih pročelja, okružene mirisima prirode, pozivaju na more svojim očaravajućim šarmom. U nastavku dajemo pregled ključnih obilježja osebujnog mediteranskog stila koji može poslužiti kao jednostavan vodič za dizajn privlačnog interijera i arhitekture.

Bijela. U toploj klimi je zaštita od sunca i topline ključna za veći dio godine. Sasvim je uobičajeno da su kuće često u boji prirodnog kamena ili prebojane reflektirajućom bijelom. Osim hlađenja i antibakterijskih svojstava tradicionalnog vapnenog pranja, bijela boja promovira vizualno opuštanje i osjećaj čistoće za oko i um.

Plava. Više nego bilo koja druga boja, plava djeluje kao kontrast bijeloj dominaciji u arhitekturi Mediterana. Njezine najrazličitije nijanse - blijedo plava, tirkizna ili ultramarin - najčešće se koriste jer podsjećaju na more i daju kontrast uniformnosti bijele pozadine. Plava je odlična ne samo za vrata, okvire za prozore i završnu obradu zidova, već i za namještaj i ostale detalje u interijeru.

Kamen. Visoko cijenjen i često korišten u mediteranskom području, kamen često ostaje vidljiv kao detalj u vanjskim i unutarnjim prostorima. Možemo ga koristiti i za komade u interijeru, kao što su umivaonici, kade...

Keramika. Talijanska „majolica“ keramika ili „azulejo“ pločice iz Španjolske i Portugala značajan su dio mediteranske tradicije. Korištenje novih ili već upotrijebljenih keramičkih pločica, osobito u kupaonicama i kuhinjama, ne samo da daje šarm mediteranskog stila, nego daje i tisuće dizajnerskih mogućnosti iz različitih kombinacija pločica.

Freske. U mediteranskim vilama i palačama često možemo vidjeti bogate freske na stropovima i sofisticirane podne izvedbe, često s cvjetnim motivima ili mitološkim scenama. Ovi elementi mogu se spojiti s modernim namještajem za modernije varijante interijera  stvaranjem namjernih kontrasta unutar estetike mediterana.

Ručno izrađeni detalji. Bilo da ste u Italiji, Grčkoj ili Hrvatskoj, mnogi elementi mediteranskog arhitektonskog narodnog jezika imaju elemente koji su oblikovani ručno, s puno ljubavi. Stolice, radne ploče, ugrađene klupice i niše, okviri za slike, stolnjaci i prekrivači,... najčešće su ručno izrađeni. Vrlo često su ti komadi ukrašeni i osobnim detaljima, pa kao takvi puno govore o individualnom i ljudskom dodiru, o stvaratelju.

Drveni namještaj. Namještaj koji ima privilegiranu ulogu u mediteranskom interijeru također je ručno izrađen, često nefunkcionalan i obilježen vremenom. Untaoč tome taj i takav namještaj naglašava ljepotu jednostavnog i sporog rada koji leži u srcu njezina stvaranja. Za tradicionalnu mediteransku estetiku, posebno se upotrebljava drvo četinjača.

Pergole. Za vrućih i sunčanih dana rešetkaste pergole čine terase i vrtove ugodnima čak i za najtoplijeg vremena. Njihova struktura pogoduje rastu biljaka penjačica koje postaju spontani organski ukras. U večernjim satima, pergola s roštiljem poziva goste kuće na ugodnu večeru na otvorenom.

Masline u terakotama. Kada biste htjeli označiti biljku koja je utjecala na povijest svake mediteranske civilizacije, to bi sigurno maslina koja raste u cijelom mediteranskom bazenu. Ova stabla se često mogu pronaći posađena u prekrasnim posudama od terakote.

Novi mediteranski minimalizam. Ovaj dizajn ne sastoji se samo od tradicionalnog stila, on također prikazuje najbolje izraze suvremene arhitekture i dizajna. Posebno su zanimljivi projekti koji integriraju mediteranski duh s minimalističkim štihom: velike i male kuće koje se spretno miješaju sa starim, originalnim materijalima, koji predstavljaju apstraktne ikone tradicionalnih oblika, a istodobno zadržavaju osebujan i ugodan mediteranski štih.

Najčitanije

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija